Blog

Zvládnutí digitální transformace v 5 rychlých krocích: Krok 1 - Začněte v malém, myslete ve velkém!

Zvládnutí digitální transformace v 5 rychlých krocích: Krok 1 - Začněte v malém, myslete ve velkém!

V rychlém světě podnikání není digitalizace luxusem, ale nutností. I když vás při představě změn polévá studený pot, pravdou je, že se jim nemůžete vyhýbat věčně. Podívejme se společně, jak začít.

Lucie Češpivová, majitelka S.M.A., a.s., která vyvinula MySmartplace coby chytrý software na správu kanceláře, sdílí klíč k tomu, jak tuto nevyhnutelnou změnu zvládnout v pouhých pěti jednoduchých krocích.

Krok 1 - Začněte v malém, myslete ve velkém!

Pochopení naléhavosti

Naléhavost digitalizace nelze přeceňovat. Není to otázka zda, ale kdy. Prokrastinace může přinést dočasnou úlevu, ale konečná revoluce je nevyhnutelná a často přijde draho.

Proč tedy čekat? Vezměte osud svého podnikání do svých rukou a postupujte krok za krokem.

Prvním krokem je začít v malém, ale myslet ve velkém. Proč? Protože je dobré si nejprve celý postup a plán vyzkoušet na jedné části agendy, aby postupný přechod neovlivnil chod celé firmy naráz. I první krok má ale několik zásad, které pomohou k jeho zdárnému ukončení.

Mějte plán

Nenechte se ohromit rozsahem digitalizace. Lucie navrhuje začít s něčím jednoduchým a zaměřit se spíše na určitou oblast než na převrácení celé firmy vzhůru nohama. 

Vyberte si klíčový aspekt, jako jsou lidské zdroje nebo správa majetku. Agendu, která rezonuje s potřebami vaší firmy. Tento cílený přístup umožní, aby zbytek společnosti pokračoval hladce ve své běžné činnosti a zároveň se připravil na širší změny. 

Lucie Češpivová zdůrazňuje: "Klíčové je přijít s dobrým plánem a rozhodnout se, s jakou agendou začít. Otestujte si své rozhodnutí na jedné agendě a pak se do toho pusťte naplno."

Přijměte změny

Smyslem je nebát se změn, ale strategicky je přijmout. Zahájením digitální evoluce zvládnutelným segmentem vytvoříte testovací půdu, která minimalizuje narušení a dává vašemu týmu možnost postupně se přizpůsobit.

Luciin průvodce v pěti krocích v podstatě není jen o digitalizaci; je to plán, který zajistí hladší a méně bolestivý přechod pro vaši firmu. Nedovolte, aby vás strach z neznámého brzdil. Ponořte se do toho, začněte v malém a sledujte, jak vaše podnikání v digitální éře vzkvétá. 

Učte se z vlastních chyb

Koneckonců, kdybyste nepřijali vývoj, pak by vaše podnikání mohlo ihned skončit.

Poznatky, které získáte z implementace digitalizace na jednu část činnosti vaší firmy, vám poslouží jako návod, praktické cvičení i jako start, do kterého jste se konečně vrhli rovnýma nohama.

Tak neváhejte, začněte. První krok už máme za sebou.

(Foto: Diva Plavalaguna / Pexels, public domain)