Blog

Zvládnutí digitální transformace v 5 rychlých krocích: Krok 2 - Roztřídění agendy

Zvládnutí digitální transformace v 5 rychlých krocích: Krok 2 - Roztřídění agendy

V dynamickém prostředí moderního podnikání není pojem "digitalizace" jen módním slovem, ale záchranným lanem pro trvalý úspěch. Evoluce firmy je nejen šetrnější, ale i úspornější než revoluční přestavba.

Oddalování nevyhnutelného se podobá odkládání kritické zkoušky – jen zvyšuje úzkost. Uvědomte si, že digitalizace je neodkladný proces, a čím dříve ji přijmete, tím elegantněji bude vaše společnost proplouvat měnícími se trendy. Změn se nebojte, připravte se na ně. Navíc samotný proces digitalizace vaší společnosti je postupný. My vám pomůžeme pěti přehlednými kroky.

Jaké jsou důsledky prokrastinační revoluce? Bolest, ztráta peněz, času a cenných členů týmu. Abychom se vyhnuli této drsné realitě, postupme zase o krok dál. Jak začít, už víme. Zkusili jsme si digitalizaci na jedné agendě naší firmy. A klaplo to! 

Pojďme dál.

Druhým krokem bezproblémové digitální transformace je roztřídění agendy.

Krok 2 – Roztřiďte si agendu

Třídění agendy vám pomůže s klidným přechodem do nového módu.

Jakmile proces digitalizace začnete, komunikujte se svým týmem. Zabývejte se jejich obavami ohledně jistoty zaměstnání a poučte je o osvobozujícím potenciálu digitalizace. Odstraněním opakujících se úkolů neubíráte pracovní místa, ale naopak vytváříte prostor pro inovace. Tato nově nabytá kapacita je vaším esem v rukávu – přesměrujte ji do strategických iniciativ, rozvoje zaměstnanců nebo třeba identifikace klíčových hráčů v týmu.

Přírůstková implementace stojí nad generálními úpravami

Lucie Češpivová, majitelka S.M.A., a.s., která vyvinula MySmartplace coby chytrý software na správu kanceláře, je zastánkyní postupného zavádění namísto rozsáhlé revoluce. Vývoj je koneckonců proces.

Pokud si na základě zkušeností z prvního kroku pečlivě a pořádně roztřídíte agendu, uděláte hned několik věcí naráz.

Za prvé implementace digitálních postupů ukáže ostatním zaměstnancům ve firmě, že se není čeho bát. Uklidnění nervózním zaměstnancům ukáže, že se nemusejí obávat o práci, ale že se jim třeba naopak blýská na lepší časy.

Vyndejte eso z rukávu

Digitalizace usnadňuje práci celé firmy. Tím, že se nudná a opakovaná práce odstraní, zbyde vám větší kapacita a vy máte v ruce eso. 

Můžete vymyslet, jak tuto nově nabytou kapacitu co nejlépe a nejefektivněji využít. Jaké jsou možnosti? 

Například můžete přestat s náborem lidí. Nemusíte již nakupovat nové věci a techniku. Anebo se můžete věnovat personalistice. Konečně poznáte, kdo jsou klíčoví hráči v týmu a zjistíte, koho co baví a na jakou práci se hodí. Ne všichni jsou technicky zdatní, ne všichni jsou kreativní. A právě roztřídění agendy vám ukáže, jaké nové možnosti máte. Lidé, kteří neradi pracují s digitálními technologiemi, se mohou výborně hodit na tvůrčí a kreativní činnost, nebo mohou být skvělými prodejci. 

Když zdárně splníte i druhý krok přechodu na digitalizaci, uleví se nejen vám, ale i vašim zaměstnancům. Dostanete se do pozice win-win.

Takže i druhý krok máme za sebou. A co dál? To si řekneme příště.

(Foto: Vítězslav Vylíčil / Pexels, Public domain)